.

TEST: 3 simpele vragen om ruzie en stress te doorgronden en je doel te bereiken

 

Ruzie? doe de testDe grootste oorzaak van gedoe en stress op het werk is ruzie. Maar het is niet altijd duidelijk dat je een conflict hebt. En soms ontkennen ook nog eens dat ze ruzie hebben. Niet omdat ze dat niet willen maar omdat ze het soms oprecht niet door hebben.

 

Conflicten kosten veel en maken dat doelen niet bereikt worden. Conflicten zorgen naast stress en tijd ook voor besluiteloosheid, wegvallen van daadkracht, stroperigheid en ziekteverzuim. Heftig én kostbaar dus, die conflicten.

 

Het is handig en kostenbesparend om conflicten en de manier waarop je daarmee omgaat te doorgronden. Daarmee kun je stappen zetten om de problemen op te lossen. Hieronder vindt je 3 vragen waarmee je jouw situatie test. Onderaan staat een uitslag op basis van je antwoorden.

 

 

Vraag 1: Speelt er een conflict?

 

a)    Ik heb geen conflict, of degene met wie ik in de clinch lig, zegt dat er geen conflict is maar toch heb ik stress en bereik ik niet wat ik wil.

b)   Ik bespreek de situatie met mensen om me heen, geef aan dat de degene met wie ik problemen heb de oorzaak is van het probleem maar ik kom niet verder.

c)    De ander is de oorzaak en ik zie geen enkele reden om nog in gesprek te gaan. Er is verbale of fysieke agressie en we bereiken niks meer.

 

 

Vraag 2: Hoe ga je om met de situatie?

 

a)    Ik ga de situatie aan of ieder geval niet uit de weg.

b)   Ik ga de situatie niet aan en liever uit de weg.
Vraag 3: Hoe communiceer je in dit soort situaties?

 

a)    Stellig en directief

b)   Ontwijkend en berustend

c)    Inhoudelijk en in alle redelijkheid

 

Uitslag van de test

 

Was je antwoord bij vraag 1; Speelt er een conflict?…

 

A)   Dan is er sprake van een sluimerend conflict maar omdat de situatie niet als een probleem wordt ervaren is oplossen (nog) niet mogelijk.  Maak bespreekbaar dat het voor jou wel een probleem is of luister naar de ander als die dat aangeeft.

B)   Dan is er is sprake van een gematigd conflict dat juist daarom mogelijkheden biedt voor oplossingen. Verwaarlozing (het gaat wel vanzelf over) zorgt voor escalatie waarna het veel meet tijd en geld kost om het probleem op te lossen.
Training, coaching of externe bemiddeling is noodzakelijk.

C)   Dan is er is overduidelijk sprake van een groot conflict. Oplossen kost tijd en herstel van vertrouwen gaat moeizaam. Externe, deskundige en ervaren bemiddeling is noodzakelijk. Training en coaching als aanvulling.

 

Was je antwoord bij Vraag 2: Hoe ga je om met de situatie?…

 

A)   Ga je de situatie aan of in ieder geval niet uit de weg, dan zit je op de goede weg. Lastige situaties of conflicten kunnen alleen opgelost worden als ze erkend worden. Dan wordt het mogelijk om oplossingen te vinden. Bedenk daarbij dat bij conflicten het proces (hoe) belangrijker is dan het doel (wat).

B)   Ga je de situatie niet aan of liever uit de weg besef dan dat je daarmee de lastige situatie of conflict in stand houdt.  Zolang de situatie of conflict niet erkend wordt kan er ook geen oplossing gevonden worden.

 

Was je antwoord bij vraag 3; Hoe communiceer je in dit soort situaties?…

 

A)   Stellig en directief; Stelligheid, directiviteit en krachtig optreden kan het conflict escaleren in plaats van verminderen. Omdat je niet weet hoe mensen reageren is effectiever om vragen te stellen dan standpunten in te nemen. Daarmee bereik je meer.

B)   Ontwijkend en/of berustend; Hierdoor wordt het niet duidelijk dat de situatie vervelend voor je is. En dus verandert er niks. Geef op zijn minst aan wat de situatie voor je betekent en wat de gevolgen zijn. Zo komt er weer beweging in de situatie.

C)   Inhoudelijk en in alle redelijkheid; Door inhoudelijk te blijven en bijvoorbeeld uit te leggen waarom iets zo is/werkt in plaats van op de emoties in te gaan escaleert het conflict. Redelijkheid wordt vaak als kil ervaren, laat het gevoel in je spreken en deuren openen zich.

 
Stel voor jezelf vast waar je de meeste moeite mee hebt. Met het erkennen van het conflict, met de manier waarop je met lastige situaties omgaat of met de manier waarop je dan communiceert. En ga daarmee het eerst aan de slag.

 

Tijdens het “It’s a kind of magic” programma ‘Voor een organisatie zonder conflicten’ leer je precies hoe je met al deze aspecten effectief omgaat en meer bereikt met minder moeite. Denk je eens in wat dat aan tijd, stress en kosten gaat schelen.
Direct aanmelden doe je via deze link.

Heel veel succes,

Michael

 

PS: Wil je weten of het “It’s a kind of magic” programma geschikt voor je is?
Kies dan voor een gratis verkenningsgesprek met drie persoonlijke tips en stuur een mail naar info@adacta-mediation.nl met als onderwerp ‘verkenningsgesprek’. Zorg ik voor de rest.

 

Gerelateerde artikelen

Van ruzie naar samenwerking en meer bereiken in 3 stappen

4 troefkaarten om ieder conflict in je voordeel te beslechten

 

 

Ik zou het leuk vinden om vragen over of  je reactie op dit artikel van je te ontvangen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

 

Leave a Reply