.

5 manieren om je geluk te vinden

 

perefect jobWe zoeken allemaal naar geluk. En voor ieder van ons is de definitie van geluk verschillend. Zo zoekt ‘Maarten’ het in een ideale baan, ‘Marianne’ het in de ideale partner en ‘Pieter’ het in de stoerste sportauto.

Het probleem is natuurlijk dat de ideale baan, partner of sportauto niet bestaat. Die geweldige baan blijkt toch wel heel veel en hard (over)werk met zich mee te brengen waardoor je opbrandt, die geweldige partner blijkt een sloddervos zodat jij voortdurend aan het opruimen bent en die sportauto? Tja, die gaat gewoon een keer stuk, daar kun je op wachten. Daar gaat je spaargeld voor het volgende model, lekker dan!

Je ideale baan, partner of sportauto blijkt het tóch niet te zijn! Dan ruil je hem in voor een ander. Je zoekt en vindt die andere droombaan; blijkt die aardige heer of dame uit het sollicitatiegesprek, een baas ‘from hell’ te zijn. Je nieuwe partner is opnieuw niet perfect; heb je nota bene een notoire uitsteller of binnenvetter aan de haak geslagen. Nee, dan dat nieuwe model op vier wielen; zo uit de showroom, zo via de achterdeur weer de garage in omdat de ‘chip die iets doet met de inlaat-dinges van het spruitstuk-geval-dingetje’ niet deugt.

Zo zoeken we voortdurend naar ons ideaalbeeld. En dat zoeken kost bakken met tijd en energie, frustreert ons en zorgt voor ruzie, woordenwisselingen en soms erger. De continue jacht naar beter, meer of sneller buiten onszelf leidt niet naar ons geluk, hoe hard we het ook proberen.

Naar het ideaal buiten jezelf zoeken, is je geluk wegduwen. Steeds weer als je het potentieel hebt om je geluk te krijgen of te bereiken, is jouw deel nét niet goed genoeg, duurt het je nét even te lang of is het toch niet je van hét. Dus komt de ‘zie je wel’ overtuiging je even helpen om een nieuwe zoektocht te starten.

Geluk zit in jezelf. Het is dus belangrijk om geluk bij en in jezelf te vinden. In jouzelf, en nergens anders, zit het potentieel om gelukkig te worden of je geluk te (her)vinden. Acceptatie speelt daarbij een grote rol. En dat accepteren hè, dat is nog hartstikke moeilijk! Dus gelukkig worden is best hard werken.

En dan is er ook nog zoiets als weerstand. Soms is accepteren gewoon heel moeilijk, en dan komt je “vriend” Weerstand ook nog even om de hoek kijken. Met een hele lading goedbedoelde maar slecht uitpakkende adviezen.

Je “vriend” Weerstand geeft je slechte adviezen. Zo vertelt hij je bijvoorbeeld dat je vooral maar niet moeten tonen wat je allemaal voor elkaar hebt gebokst in je huidige baan. Dat is maar opschepperij! En dus gaat die promotie aan je neus voorbij en gaat die ‘klaploper’ van verderop ermee aan de haal. Of hij geeft je advies om er vooral hard in te gaan, te onderhandelen met het mes op tafel, zodat je deze keer wint maar bij alle volgende opdrachten mooi buiten de boot valt.

Over weerstand zijn hele boeken vol geschreven. Het is ook wel een fascinerend fenomeen. Zó beschermend en tegelijk zó belemmerend. We weten allemaal dat weerstand niet goed voor ons is, tenzij we het hebben over weerstand tegen een koutje, en toch houden we allemaal aan onze weerstand vast.

En dan nog iets vreemds met weerstand. Zo heb je nergens last van en dan opeens is hij er weer. Met lood in je schoenen naar je werk, nerveuze rillingen in je buik voor die presentatie of opeens griep. Waar komt hij toch steeds weer vandaan? En waarom houdt hij je tegen om te accepteren dat het is wat het is? Zodat hij je kan drijven naar een nieuwe ideale baan, partner of sportauto.

Net als geluk zit weerstand in ons zelf. De twee fenomenen zijn continue met elkaar in strijd. De ene wil niets liever dan jou vrolijk, positief en gelukkig door het leven te zien gaan. De ander wil niets liever dan de status quo vasthouden. “Hé, weet je…” zegt Weerstand; “Het is nu misschien niks maar we leven nog, dus vasthouden die overtuiging, mening of standpunten!”.

Gelukkig zijn er manieren die geluk een handje helpen en weerstand uitzwaaien.  Heel vaak heeft dat precies te maken met waar jouw persoonlijke weerstand zit. Vandaar mijn credo: “Bij weerstand, doen!”. Hier zijn de 5 tips:

 1. Loslaten
  Laat los wat belangrijk voor je is. Is controle belangrijk voor je? Laat de teugels dan eens vieren en sta versteld van het effect. Is vrijheid het allerbelangrijkst, besef dan dat ook dat verplichtingen geeft. Ruil zekerheid en voorspelbaarheid eens in tegen onbekendheid en spanning.
 2. Goed is goed genoeg
  Ernaar streven om het de volgende keer een stapje beter, groter of sneller te doen is goed. Gefrustreerd raken, omdat wat je doet nooit goed genoeg voor jezelf is, niet! De lat een stukje lager op zijn tijd geeft ontspanning en rust.
 3. Neem je tijd
  Rome is ook niet op één dag gebouwd. Maak dagelijks even pas op de plaats en sta stil bij wat er om je heen gebeurt en wat dat met jou doet. Ervaar de wereld om je heen en wat écht belangrijk voor je is.
 4. Geef aandacht aan wat je wilt bereiken
  Waar je aandacht aan schenkt groeit. Ban negatieve gedachten uit en focus op dat wat je graag wilt maar stap niet in de de valkuil van ‘wat je graag van de ander wilt’! Think happy thoughts!
 5. Kies geluk of gelijk
  Weeg bij lastige situaties of gedragingen die je niet bevallen zorgvuldig af wat je het meest belangrijk vindt. Je geluk of je gelijk. Kiezen voor je geluk is niets meer of minder dan dát; een keuze.

Veel geluk gewenst met deze 5 stappen.

 

Warme groet,
signature_fine

 

 

PS: Ik zou het leuk vinden om je reactie op dit artikel van je te horen,hieronder kun je je reactie plaatsen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

Tagged with:
 

Leave a Reply