.

Het land van Maar


maarEr is een probleem met het woordje ‘maar’. ‘Maar’ is een tegenstelling, een keerzijde van een medaille of een 180 graden andere zienswijze, uitleg of redenatie.

Ok, ‘maar’ is een tegenstelling,  wat is het probleem? Het probleem van het gebruik van ‘maar’ is dat alles wat gezegd is vóór ‘maar’ vergeten wordt zodra ‘maar’ valt.

Alles vóór ‘maar’ wordt vergeten zodra ‘maar’ valt. En dat zorgt voor spanning of erger, zeker in die gevallen waar de onderlinge relatie ‘fragiel’ is. De tegenstelling in ‘maar’ zorgt namelijk voor een vergroting van de afstand tussen jou en je gesprekspartner.

‘Maar’ zeggen betekent meestal ‘Ik kan je niet volgen, met je meegaan’ of ‘Ik ben bang’. Zo zegt Pieter tegen Claudette: “Ik vind je voorstel goed maar het lijkt me onuitvoerbaar”. Pieter zegt daarmee ‘Ik zie niet hoe het gaat werken’. Claudette verstaat slechts “Je voorstel is niet goed” of “Ik wil het niet”.

Voorkom je ‘maar’ dan gebeuren er mooie dingen. Zou Pieter gezegd hebben “Ik vind je voorstel goed en zou graag bespreken hoe we dat in praktijk gaan doen, vind je dat wat?” zou een heel andere wending aan het gesprek geven. Claudette zou horen ‘Goed idee, laten we kijken hoe we dat gaan doen’.

‘Maar’ minder gebruiken, ‘en’ vaker gebruiken. Waar ‘maar’ tegenstellingen opzet en uitlookt tot hakketak gesprekken, is ‘en’ een samenvoeging. Tegengesteld omvat tegen elkaar, tegengestelde belangen en spanning. Samenvoegen heeft de intentie van samen, samenwerking, er samen uitkomen, overeenkomsten in ideeën en gedachten.

Gebruik ‘en’ in plaats van ‘maar’ en spanning neemt af. Je zult merken dat er minder gehakketel op je pad komt. Gesprekken lopen soepeler en over en weer is er meer bereidheid tot dialoog. Niet alleen omdat het woordgebruik vriendelijker opener en uitnodigender is. Door vaker ‘en’ te gebruiken ga je anders nadenken over situaties, gesprekken en uiteindelijk mensen. Je hele attitude wijzigt als je vaker ‘en’-t

Andere verbindende woorden zijn er ook. Zo is een ander woord dat je prima kunt gebruiken in plaats van ‘maar’ het woord ‘ook’. Soms is het dan wel nodig om je zinsopbouw wat om te gooien. Misschien kunnen jullie wel een spelletje ‘Wie zoveel mogelijk en-woorden kan bedenken doen’?

‘Maar’ is niet alleen. Een ander woordt wat ook in de hoek zit van ‘maar’ is het woord ‘alleen’. Zoals je aan bovenstaande subtiteltje ziet heeft ‘alleen’ meerdere betekenissen. Net zoals ‘maar’ trouwens en kunnen ze ook anders gebruikt worden. Eén van haar betekenissen is een zachte ‘maar’. Denk maar eens na over “Goed voorstel, alleen…”.

‘Maar’ vervangen doe je niet zomaar. Wat een beetje lastig is, is dat ‘maar’ in gewone spreektaal vaak te pas en te onpas gebruikt wordt. Je hebt soms niet eens door dat je het gebruikt op een plek waar het niet nodig is, grammaticaal onjuist of onhandig. En dan denk je ‘Hoe komen we hier nu weer terecht?” als je opeens weer in een hakketak-gesprek zit.

‘Maar’ vervangen in 3 behapbare stappen. Om ‘maar’ wat makkelijker om te buigen naar ‘en’ of andere verbindende woorden geef ik je hieronder 3 stappen om ‘maar’ te leren vervangen.

Stap 1: Wordt je bewust van ‘maar’.
Reflecteer gesprekken op je gebruik van ‘maar’, hoe vaak je dat doet en of er situaties zijn waarin je dat vaker doet dan anders. Doe er verder nog even niets mee. Hou dit 1-2 dagen vol.

Stap 2: Ga na of het klopt.
In de 2e stap ga je bij reflectie na of er écht sprake was van een tegenstelling. Je zult merken dat dit vaker niet dan wel het geval is. Reflecteer en doe er verder nog even niets mee. Hou 1-2 dagen vol.

Zo las ik ooit op een bordje in een beschermd bos “Deze boomsoort drinkt 2000 liter water per dag maar(!?) die boomsoort drinkt 3000 liter water per dag”. Hier is helemaal geen sprake van een tegenstelling, ‘en’ had prima gekund.

Stap 3: Vervang ‘maar’ overal en nergens.
Nu wordt het tijd om met je nieuwe verbindende woorden en zinnen naar buiten te treden. Oefenen overal en nergens, op je werk, thuis, in de bioscoop, waar dan ook, ‘en’ gebruiken in plaats van ‘maar’.  Hou dit vol.

Én succes!PS: Ik zou het leuk vinden om je reactie op dit artikel van je te horen,hieronder kun je je reactie plaatsen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter


(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  “Door Michael Schulze, voor het gratis eBook Mindset over gedrag, communicatie en drijfveren én gratis aanmelden voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar www.adacta-mediation.nl

 

Leave a Reply