.

Kun jij toveren met woorden en het gesprek leiden?

 

Toveren met woordenVoor veel mensen is goed communiceren in tijden van stress en spanning lastig. Niet helemaal onlogisch want dat zijn juist de momenten waarop alles van je gespreksvaardigheden gevraagd wordt. Een soort examen doen, dus, iedere keer weer. page1image23096

page1image23368

Ieder moment van spanning, een mogelijk of bestaand conflict, roept meteen onze primaire overlevingsinstincten aan. Zodra er iets van ons verlangt wordt dat we liever niet doen of ergens onrustig van worden.

In tijden van stress en spanning vallen we snel terug op de automatische piloot. Op onze manier van doen waarmee we ons hele leven al bekend zijn. Ongeacht of die manieren handig zijn, vóór of tegen ons werken en ongeacht of de mensen met wie we in gesprek zijn zich daar wel of niet aan storen.

Zodra we ons onveilig voelen schiet onze primaire verdedigingstactiek ons dus te hulp. Dat kunnen er verschillende zijn maar in hoofdlijnen zijn het er drie: aanvallen, vluchten of negeren.

Uiteraard werkt dit principe van vechten, vluchten of negeren ook bij de mensen met wie je spreekt. Zodra we ons onveilig voelen komen er stoffen vrij in de hersenen die ons aanzetten tot deze drie verdedigingsmethoden.

Het is dus heel belangrijk dat je in iedere situatie het hoofd koel houdt. Dat je juist bij momenten van stress en spanning die stoffen, die ook bij jou vrijkomen, weet te kanaliseren.

Voor de meeste mensen lijkt dat op pure tovenarij. Zodra ze zich gespannen voelen gaan de remmen los, of juist vast afhankelijk van hoe je in elkaar zit. Op zo’n moment rustig blijven is voor de meeste onder ons simpelweg onmogelijk.

Maar is het echt tovenarij of gewoon iets wat je kunt leren? En kun jij het ook leren; jij als heethoofd, jij als angsthaas of jij die altijd bedeesd blijft en alles aan je voorbij laat gaan?

Ik verklap je een geheim: het is absoluut geen tovenarij. Maar als je de ‘toverkunst’ onder de knie hebt, lijkt dat voor de mensen om je heen wél zo!

Wat houdt die toverkunst dan in? Tja, eigenlijk is het ‘not done’ om je tovenaarskunsten uit te leggen, maar ik doe niet flauw natuurlijk. Die pure tovenarij, bestaat erin om je zelf iets eigen te maken. Magie waar je respect en ontzag bijna mee afdwingt en die altijd werkt. Als ware je een tovenaar.

 

Breakin’ news: Toveren met woorden in één dag mogelijk! Ga effectief om met iedere situatie, persoon en emotie

 

Zo kreeg ik een tijdje terug kreeg ik van iemand een vrij harde bekritiserende mening te horen over mijn werk. Natuurlijk was dat vervelend om te horen. Niemand wordt graag bekritiseerd, ook ik niet. Dus ging mijn instinct meteen met me aan de haal.

Voor een volle twee seconden voelde ik me heel even klein, een slachtoffer en speelbal van de ander. Dus zette ik mijn toverkracht in. Die begint altijd met het herhalen van een kleine mantra: ‘Is deze persoon er écht op uit om mij pijn te doen?’

Ik riep mijn overtuigingen aan die me helpen in plaats van tegenhouden. Als een tovenaar die een spreuk uitspreekt kwam er meteen een ander gevoel in de plaats. En met dat gevoel ook een andere gedachte. ‘Hé, wacht eens, deze persoon wil me helpen om mijn werk nog beter te doen!’

page2image26520
page2image26792

Met toverkracht kon ik de harde kritische woorden omzetten naar gedachten die mij hielpen. Ik was in staat om de kritiek in mijn hoofd om te zetten naar hulp. En toen was ik ook in staat om vanuit de overtuiging dat deze persoon me wilde helpen, een zinvol gesprek op te zetten.

Met vragen als ‘Wat bedoel je precies?’ en ‘Kun je dat uitleggen?’ kreeg ik precies díe informatie die ik nodig had. Daarmee kom ik een aantal zaken aan mijn website verbeteren, mijn communicatie verduidelijken en tegelijkertijd de frustratie bij de raadgever wegnemen.

Nou, als dat geen tovenarij is, dan weet ik het ik niet meer!

 

Tover ze!

Michael

 

Ps: Wil jij óók leren toveren met woorden, dan nodig ik je van harte uit voor ‘Now we’re talking’. In één dag leer ik je dan gegarandeerd toveren met woorden. Klik hier en lees wat deelname aan ‘Now we’re talking’ je concreet en blijvend oplevert.

 

Gerelateerde artikelen

Als je klaagt ben je een terrorist!

De drie conflictsoorten die je organisatie lam leggen

 

Wil je hieronder  je reactie op dit artikel geven? Heel graag, ik nodig je van harte uit!

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of website? Prima, onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, www.minderruzie.nl. Nu met gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” via  http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

Leave a Reply