.

Ruzie bijleggen, durf jij de eerste stap te zetten?

 

mogelijkhedenEen van de moeilijkste dingen om te doen bij ruzie is de eerste stap te zetten naar verzoening. En tegelijkertijd is het ook de enige stap die verzoening mogelijk maakt. Je ruziepartner vindt het namelijk ook moeilijk en wacht op jou.

De oplossing lijkt simpel, gewoon de eerste stap zetten. Maar niets is minder waar. Waar moet die eerste stap uit bestaan? Wat zeg ik wel of juist niet? Hoe wordt mijn toenaderingspoging ontvangen? Allemaal vragen die ervoor kunnen zorgen dat je de eerste stap niet neemt.

Als het zo simpel zou zijn, waren alle ruzies en conflicten binnen no-time de wereld uit. Er zijn allerlei redenen waarom je perse niet de eerste stap zou moeten zetten. Tenminste, dat vertellen we onszelf.

De eerste stap zetten betekent toch toegeven? Dit is een groot obstakel voor een heleboel mensen. In hun beleving is de eerste stap zetten ook meteen bakzeil halen. Dat komt omdat ze in hun hart nog steeds bezig zijn met winnen.

En wat te denken van de ‘zij moeten eerst ophouden met eisen stellen-paradox’.  Hierbij gaat het erom dat de ander eerst zijn of haar eisen moet laten vallen. En dus ontstaat er een paradox; de eiser die eist dat de ander zijn of haar eisen loslaat. Gelopen race dus.

Hoe gaan ze reageren? Ook de angst voor de reactie van de ander is een grote hindernis. Vaak te groot om te nemen. En dat is ontzettend jammer, want niemand vindt ruzie fijn of prettig. En iedereen wil graag die pijn van het verlies van de relatie weghebben dus de eerste stap wordt altijd gewaardeerd. Zelfs als ze dat niet zeggen.

De ‘zie je wel’ ervaring is nog wel de meest frustrerende. Door het gesprek opnieuw aan te gaan met ‘ik ga niet toegeven’, ‘zij moeten eerst hun eisen loslaten’ en ‘let maar op dat ze boos terug reageren’ wordt de eerste stap zetten een frustrerende ‘zie je wel ervaring’.

Doe je al die moeite, stap je over je schaduw heen en wordt je alsnog neergesabeld.En toch het is niet verwonderlijk dat de ander zo reageert. Die is nog niet zover, is nog bezig met ‘niet toegeven’ en ‘eisen vasthouden’. En is nog boos, dus houdt vast aan het enige wat jullie nog bindt; het conflict.

Toch is de eerste stap zetten is de enige weg naar een oplossing. Blijven mokken over de fouten van de ander, zijn of haar onredelijkheid en jouw gelijk leidt nergens toe.  Angstig zijn voor de reactie helpt jullie beiden niet verder. En hoe langer het duurt om de eerste stap te zetten, des te moeilijker wordt het, uiteindelijk is het momentum weg.

De eerste stap-nemer is initiatiefnemer. En dat is heel veel waard. Ook het respect voor de kracht van het zetten van de eerste stap moet je niet onderschatten. Achteraf zul je horen; “Wauw, dat je dat hebt gedaan…” En vergeet niet wat initiatief nemen doet voor jouw eigen zelfrespect, jouw regie en uitstraling!

Hoe zet je de eerste stap? Een van de beste methoden die ik vaak gebruik om een geslaagde eerste stap te kunnen zetten, een opening te krijgen tussen partijen en de negativiteit weg te nemen, is bedenken waar je de ander dankbaar voor kunt zijn. Een compliment over kunt maken of een reflectie die je terug kunt geven.

Vaak zit de oorzaak van de ruzie in jouw allergiezone. En ben je daarop onbewust en stiekem ook wel een beetje jaloers. Die onredelijke manager, de koppigheid van je dochter of die snelheid waarmee die je vriend of vriendin alles zo nodig moet regelen; ‘Had ik daar maar wat meer van, dan was het voor mij ook een stuk makkelijker…’ gaat het door je heen.

Complimenteer je ruziepartner op zijn of haar gedrag. Is iemand notoire principieel, dan staat die persoon wel voor zijn of haar zaak.  Open dan eens met; “Weet je wat ik nou zo sterk vindt aan jou? Dat je zo voor je mening  kunt gaan staan, daar kan ik wel wat van leren..” Draai het simpelweg 180 graden om.

Wees dankbaar voor de reflectie die het conflict heeft gebracht. Allerlei gedachten over de situatie gaan door je hoofd. Je vraagt je af wat je verkeerd hebt gedaan? En ook die reflectie kun je benoemen. “Goh, deze ruzie heeft wel wat bij me los gemaakt, merk ik, eigenlijk ben ik je daar wel dankbaar voor…”

De eerste stap zetten wordt gegarandeerd een succes. Als jijzelf niet (meer) wilt winnen, geen gram meer wilt halen en geen eisen hebt. Begin je dan ook nog met een compliment, een bedankje of een andere positieve insteek, dan kan het niet meer stuk. Je neemt de regie weer in handen, je wordt krachtig en dwingt onbewust respect af.

Ruzies kun je niet winnen, alleen bijleggen en verzoenen. Gram halen, gelijk krijgen en afstraffen zijn negatieve emoties en gedachten die niet helpen. Zelfs als jij gelijk hebt, de ander onredelijk is of eisen stelt; het is allemaal niets waard als je daarmee je relatie met collega, familie of partner op het spel zet.

Succes met de eerste stap.

Michael

 

Gerelateerde artikelen

Simpel je doel bereiken, nooit meer duwen en trekken!

Fundamewattus…?

 

Ik zou het leuk vinden om vragen over of  je reactie op dit artikel van je te ontvangen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

 

 

2 Responses to “Ruzie bijleggen, durf jij de eerste stap te zetten?”

 1. Michael Schulze schreef:

  Hallo Theo,

  Dank voor je reactie, fijn om te lezen dat aanvult. Klopt inderdaad, zo kun je inhoudelijk van mening verschillen en toch samen een biertje drinken. Works like a charm :)

  Michael

 2. Theo Cornelissen schreef:

  Mooi artikel. Na alle aandacht voor conflicten en belangen is dit een mooie aanvulling.
  Je kunt nog steeds een verschil van mening en verschillende standpunten hebben, maar een ruzie bijleggen op de manier die je aangeeft, zorgt ervoor dat je je weer op de belangen kunt richten ipv op de persoon.

Leave a Reply