Simpel je doel bereiken, nooit meer duwen en trekken!

 

Simpel je doel bereiken, zonder gedoe, ruzie of stress is mogelijk. Ook als jij ervan overtuigd bent dat dit voor jou niet geldt. Als je denkt dat je alleen iets gedaan krijgt van iemand als je die persoon vertelt wat hij of zij moet doen of onder druk zet.

Duwen en trekken werkt niet. Het probleem met duwen of trekken is dat mensen volautomatisch en volledig met hun hakken in het zand gaan. Kont tegen de krib! Bekijk het maar!

 

De grote valkuil is dan het harder gaan duwen en trekken om het vooral maar gedaan te krijgen. Als je zelf iets gedaan wilt krijgen van iemand anders dan loop je het risico dat iemand ‘nee’ zegt. Dat brengt stress of zorgen voor jou mee. En dus is het een bijna onoverkomelijke valkuil om harder te gaan duwen of trekken.

 

Maar duwen of trekken geeft tegenwerking… altijd! Als je eens aan den lijve wilt ervaren hoe dat werkt doe dan het volgende: Ga naast iemand staan en spreek vooraf af dat je je hand op zijn of haar schouder legt. Voor de rest zeg je niks maar je begint nu heel langzaam aan te duwen, steeds meer de druk verhogend. Ik garandeer je dat je vrij snel tegenwerking zult krijgen. En met mentale druk werkt het niet anders!

 

Het hakken in het zand probleem speelt natuurlijk juist als iemand iets niet wil doen. Daar zit altijd wat anders achter. Denk maar eens terug aan jouw laatste keer dat je iets niet wilde doen. Jouw hakken-in-het-zand-dag, zeg maar. Je wilde iets niet doen omdat je bang was voor de gevolgen, omdat je er geen tijd voor had, omdat je dacht dat je iets niet kon, en ga zo maar door.

 

Jij hebt een probleem en een ander mag het oplossen. Net zoals bij jouzelf stress speelt als iemand iets niet wil doen… (wie moet het dan doen? Lukt het mij dan nog wel?) zou je het fijn vinden als mensen doen wat je zegt zodat jouw stress daarmee vermindert. Kortom, jij hebt een probleem en iemand anders mag het oplossen. Dan mag die ander toch zeker hetzelfde van jou verwachten?

 

Om wat gedaan te krijgen neem je de oorzaak voor het hakken in het zand gedrag weg. Net zoals jij jouw stress graag opgelost wil zien, wil de persoon die iets voor je moet doen, dat ook. Dus, wil je iemand die tegenwerkt wat laten doen, neem dan de oorzaak van zijn of haar stress weg.

 

Stress wegnemen doe je door te onderzoeken wat de stress veroorzaakt. Voordat je de stress van de ander kunt wegnemen moet je natuurlijk wel weten wat die is! Onderzoeken die handel dus. Hoe? Vraag simpelweg wat de stressveroorzaker is waar iemand mee stoeit of, ook een hele goeie; vraag wat het probleem is.

 

Is de stress weg dan komen er openingen. Het zal je verbazen hoe simpel het soms is om de zorg (en dus de stress) van een ander weg te nemen. Misschien kun jij die stress zelf wegnemen of kun je meehelpen het probleem op te lossen. Van ‘…dan kom ik tijd te kort’ tot ‘Ik moet de kinderen op tijd van school halen…’ Je kunt altijd meedenken en samenwerken aan een oplossing.

 

Weet je de stressveroorzaker, dan heb je de oplossing in handen. En met openingen komen er oplossingen. “Nou, als je in de ratsmodee zit met de tijd om de kinderen op tijd van school halen, is het dan een idee om het daarna te doen?” Je hebt vast wel door dat je ondertussen helemaal niet meer bezig bent met de ander proberen iets voor je te laten doen. Je duwt niet en je trekt niet. Je bent bezig om iemand te helpen, net zoals jijzelf ook graag geholpen of bijgestaan wilt worden.

 

Zodra je een oplossing hebt gevonden willen mensen wat voor je doen. De psychologie van mensen werkt zo dat we veel meer geneigd zijn anderen te helpen als we het idee of gevoel hebben dat iemand anders ons erkent, helpt of meedenkt. Hebben we het idee of gevoel dat iemand ons pusht, los van de eventuele hiërarchische verhoudingen, dan zijn we geneigd de boel te saboteren.

 

Erken stress en zorgen en maak van tegenwerkers meewerkers. Door de zorgen van mensen serieus te nemen, hoe pietluttig ze in jouw ogen misschien ook zijn, erken je ze. En mensen willen niets liever dan erkend worden. Niet op de zorg ingaan is gelijk aan negeren. Denk even bij jezelf na wat het met jou doet als iemand je negeert. Is de stress of zorg opgelost, dan willen mensen graag wat voor elkaar doen. En maak je van tegenwerkers meewerkers.

 

Dat duurt natuurlijk wel allemaal heel erg lang! Ja, die zag ik al van mijlenver aankomen :)  Ik ga je niet overtuigen, overhalen of duwen of trekken. Ik stel voor dat je beide manieren eens meet. Zou je dat eens willen doen? Gewoon stopwatch erbij en meten hoe lang het duurt voordat iemand met tegenzin doet wat je wil (op de manier die je wil) en hoelang het duurt als je mijn methode gebruikt. En als je dan toch aan het meten bent… meet dan ook meteen even de rust, de harmonie en het ‘samen kunnen we het’ gevoel! Je zult versteld staan!

 

Als er oplossingen zijn die voor jullie allebei werken hoef je niet meer te trekken of te duwen. Belangrijk is dus wegnemen van stress en zorgen. Duidelijk en onomwonden aangeven wat belangrijk voor jou is. En realistisch blijven. Zorg dat oplossingen zowel voor jou als de mensen om je heen zinvol, haalbaar en prettig zijn. Doe je dat in vragende vorm en onderzoek je eventuele tegenwerking, dan kan het niet meer stuk. Simpel, snel en effectief.

 

Warme groet,

signature_fine

 

 

 

Ik zou het leuk vinden om vragen over of  je reactie op dit artikel van je te ontvangen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

 

Leave a Reply