.

Succeswet nummer 1; de wet van oorzaak en gevolg

succes

Je staat ’s ochtend op. Je stelt de CV in op 20 graden. Je neemt een douche, kleedt je aan en ontbijt. En dan na een half uurtje of zo, als de slaap uit je ogen is verdwenen, en de huiskamer lekker warm, voel je je ‘tjakka’, we kunnen er weer tegen aan.

Een heel simpel en tegelijkertijd ook een logisch gegeven zo’n op-sta-ritueel. En zonder dat je je er misschien bewust van bent geweest heb je, zoals iedere ochtend, je aandeel gehad in de 1e wet van succes. Die van oorzaak en gevolg.

Omdat je bent opgestaan, ben je niet blijven liggen. De huiskamer werd warm omdat je aan de kachel hebt gemorreld. Je bent schoon omdat je een douche naam waarmee ook het laatste beetje slaap uit je ogen verdween. En je hebt energie, omdat je voedsel in je systeem hebt opgenomen.

Deze wet van oorzaak en gevolg, is de basis. Want niets, maar dan ook niets in je leven, op de wereld of het universum, vindt plaats als er niet eerst een actie aan vooraf ging. Dat kan een onbewuste, onbedoelde of bewuste en bedoelde actie zijn.

Het is werkelijk bizar simpel: acties hebben consequenties. Zo werkt het ook met alles wat je onderneemt, doet of denkt. En het maakt helemaal niets uit of je dat nou zo bedoelde of niet, de wet doet gewoon z’n werk. Actie-gevolg, actie-gevolg. Het is net zo onvermijdelijk als zwaartekracht.

Alleen, en hier komt de crux, als je je er wel bewust van bent kun je het beïnvloeden. Want als acties altijd en per definitie consequenties hebben, dan geldt dat ook als jij bewust bepaalde actie doet. Of juist laat, en zelfs dat heeft dan weer consequenties.

Dus wat doen succesvolle mensen? Succesvolle mensen begrijpen en  hebben door dat hun acties leiden naar hun succes. Dus als je gaat doen wat succesvolle mensen doen, kun je met deze simpele wet je succes halen.

En wat succes is, tja dat is voor een ieder heel persoonlijk. In ieder geval bestaat succes uit voldoende geld, een goede gezondheid, een gelukkig en vervult leven en een bijdrage leveren aan de wereld. Telkens weer blijkt dan ook uit onderzoek dat geld niet gelukkig maakt maar wel het cruciale middel is om de andere drie te kunnen doen. En daar worden mensen gelukkig van.

Dus als jij je doelen stelt, en dan je acties daarop gaat uitvoeren, dan blijven de consequenties niet uit. Dat is simpelweg onmogelijk. Als je acties doet die je bewust hebt genomen om te werken aan je succes, wat dat dan ook moge zijn, dan ga je dat succes bereiken

Ok, even een voorbeeld. Ik draag vaak een pak. Daar voel ik me fijn in. Sterk, op mijn gemak, verzorgd. En als ik dan heb getankt, bij hetzelfde pompstation waar ik de week ervoor nog in mijn spijkerbroek en t-shirt kwam, dan is het niet “Pomp vier, 89 euro!” zonder op of omkijken. Maar “Goedemiddag, pomp vier, geloof ik? Dat is dan 89 euro, meneer.” Met een vriendelijke glimlach.

De eerste wet van succes bestaat uit vijf mini-wetjes, vijf gewoonten. Gewoonten die je helpen om succesvol te worden. En nogmaals, het maakt echt geen ‘flaus aus’ wat succes voor jou betekent, zolang je die vijf gewoonten maar omarmd. En dan gebeuren er positieve dingen.

Nou komen ze, die vijf wetjes en gewoonten;

  1. Acties hebben consequenties. Of ze nu bewust worden gedaan of niet. Met of zonder plan, gevolgen zijn er altijd. Ook als je iets niet doet!
  2. Doe wat succesvolle mensen doen, en je wordt succesvol. Dus wil je meer rust, meer relativeringsvermogen, leer van Nelson Mandela. Wil je veel dingen doen, spannende zaken en elke dag als een verrassing beleven, kijk en leer van Richard Branson.
  3. Wees vriendelijk, hulpvaardig en gewoon aardig. Een vriend van mij zag eens een paar dagen achter elkaar een man en een vrouw met  zware koffer langs de weg naar de dichtstbijzijnde bushalte lopen. Toen ik aan hem vroeg of hij ze een lift had gegeven was hij verbaasd. “Waarom zou ik dat?”. “Nou, dat is aardig, kijk eens wat er gebeurt.”, zei ik. De volgende dag was hij helemaal uitgelaten en blij. Hij had ze een lift aan geboden en die mensen waren zo blij en dankbaar. Geluk en succes liggen verscholen in de kleinste dingen, toch?
  4. Plan je werk en acties. Wat je bedenk dat je gaat doen is alles. De rest, de situatie, de gevolgen en resultaten, zijn de consequenties van je bewuste denken. Dus wat je bedenkt, plant en uitvoert is de primaire oorzaak van je succes. Of het uitblijven ervan. En als ik graag met respect en vriendelijkheid behandelt wordt, en een pak helpt daarbij, dan doe ik dat.
  5. Eet gezond, blijf gezond, denk gezond. Wat je eet is van enorme invloed op je. Op je lijf en ook op je mindset.  Voel je je goed en gezond, dan denk je goede gezonde gedachten. Gedachten die je helpen in plaats van tegenhouden.

Dus met deze vijf mini-wetjes  en gewoonten is het simpel om succesvol te zijn of te worden. Alleen zit soms je blauwdruk je in de weg. De manier waarop je denkt dat je bepaalde niet kunt of beter gezegd, niet wilt. Sommige mensen vinden het overdreven om een pak te dragen. “Ze nemen me maar zoals ik ben, hoor.” De vraag is alleen of die gedachte je in jouw situatie helpt of tegenhoudt bij het behalen van je doelen en succes.

Je blauwdruk is je set van gedachten en overtuigingen die precies bepaalt binnen welke kaders je denkt, doet en voelt.  Die precies aangeeft of een bepaalde actie wel of niet binnen jouw visie geoorloofd is. En die blauwdruk is onbewust voor het overgrote deel. Dus heb je vaak niet eens door dat je gedachten en overtuigingen hebt die je in de weg staan.

En met je onbewuste blauwdruk hou je jezelf en dus ook je succes tegen. Omdat je de wet van oorzaak en gevolg niet in je systeem hebt opgenomen en omarmd. Nee, ik zeg het anders, niet hebt kunnen omarmen!

Wil je succesvoller worden, gelukkiger en helemaal je potentieel binnen dit leven kunnen ontplooien, begin dan met het je bewust houden aan deze 1e wet van succes; de wet van oorzaak en gevolg.

 

Succes!

Michael

 

PS: Uit het webinar bleek dat 33% van de deelnemers last heeft van z’n interne criticus waardoor ze hun potentieel niet gebruiken en hun succes uitblijft. Een andere 33% durft niet goed te profileren en de rest stelt uit, weet niet genoeg of is te trots om hulp te vragen.

Herken jij je daarin? Blijf daar dan niet langer mee worstelen. Kijk hier want mijn unieke tweedaagse programma ‘Ontketen je potentieel’ voor je kan betekenen.

 

Leave a Reply