.

Van herrie naar rust; de toon maakt de muziek

 

Het is de toon die de muziek maaktBij ruzies wordt er om de hete brij gedraaid. Mensen zeggen niet wat ze dwars zit. Eerst wordt geprobeerd met harde woorden en een stellingname de ander ervan te overtuigen dat wat zij zeggen klopt. En dat de ander het verkeerd ziet.

 

Als je niet zegt wat je dwars zit, wordt niet duidelijk wat je probleem is. En dan kan er ook geen oplossing komen. Heel vaak monden deze gesprekken uit in verwijten over en weer en wat de ander wel of niet zou moeten doen.

 

Aangezien niemand het prettig vindt als een ander hem of haar vertelt wat te doen, leiden verwijten vaak tot een escalatie. “Als jij nou eens even luistert!” wordt er door de ander heen geschreeuwd. En dus denkt die ander meteen; “Ja ja, zoals jij dat doet zeker.” en zo blijft het rondgaan.

 

Spreek uit wat je dwarszit en deuren gaan open. De oplossing voor deze vicieuze cirkel bestaat uit het uitspreken wat jou dwars zit. Let even goed op het woordje ‘jou’. Het gaat dus niet om wat de ander doet, maar waar jouw probleem uit bestaat.

 

Verwijten maken geen oplossingen. Door uit te spreken wat jouw probleem is blijf je dus weg uit de valkuil van over en weer verwijten maken. Dat werkt het sterkst als jij jouw probleem kunt ombuigen naar een wens.

 

Ik geef je een voorbeeld: Jan en Margriet hebben ruzie. Jan; “Jij ruimt nou echt werkelijk nooit je rommel op!” waarop margriet scandeert; ”Nee, jij bent altijd lekker van de opruimerige! En ik het hele huishouden maar in mijn eentje doen!”. Drie zinnen, drie verwijten. Nee, dit gesprek gaat niets oplossen.

 

Zouden Jan en Margriet uitspreken waar ze behoefte aan hebben, zou het een heel andere gesprek worden. Jan; ”Ik vind een opgeruimd huis fijn, dat geeft me rust en maakt dat ik me minder gestresst voel.” geeft Margriet de ruimte voor; “Ik begrijp dat het belangrijk voor je is, heb ik zelf ook, maar het is gewoon zoveel. Ik heb daar echt hulp bij nodig.”

 

C’est le ton qui fait la musique. Ja, het is de toon die de muziek maakt. Je voelt wel dat het gesprek tussen Jan en Margriet zo een heel andere teneur heeft. Een andere toonzetting dus. Met ruimte voor elkaar, elkaars wensen en gedachten.

 

Maar soms zijn gesprekspartners zelf gewoonweg niet in staat om hun wensen uit te spreken. Ze zijn dan zo bezig met ruzie maken dat het domweg niet meer bij ze opkomt aan te geven wat ze zouden willen. Waar ze behoefte aan hebben.

 

Soms is het ook noodzakelijk om eerst je punt te maken. Want vaak kom je pas tot rust als je je zegje hebt gedaan, toch? En pas als je de rust hebt kun je andere dingen gaan zeggen, openstaan voor andere ideeën en uitspraken. Dus soms is het ook gewoon nodig dat het even knalt voor er weer ruimte komt!

 

Het gaat om het geld! De meeste ruzies gaan over geld. Dat klopt, maar de meeste ruzies gaan helemaal niet over geld, niet echt.  En toch wordt er enorm gehamerd op dat geld.

 

Ik verzorgde zo een mediation waarbij alles draaide om geld. Het gesprek draaide maar rond een geldbedrag (zo’n €1000,00) en alles leek daar wel vanaf te hangen. Toch hoorde ik tussen alle verwijten door dat het geld niet het issue was, maar het beschaamde vertrouwen.

 

Het vertrouwen was beschaamd, dat was het probleem. Na twee uur draaikonterij,  zei ik; “Ok, als ik het goed begrijp gaat het dus om die €1000,00. Prima, als ik die nou aan jou betaal, dan is het probleem dus opgelost?” Direct kwam van beide een stevig; “Nee, helemaal niet!”. “OK…”, zei ik; “kunnen we het dan nu gaan hebben over waar het werkelijk om gaat?” Binnen 10 minuten stond iedereen buiten, het begin van nieuw vertrouwen gesmeed.

 

Ruzies gaan niet over geld. Geld is een middel, ‘a means to an end’ zoals de Engelsen dat zeggen. Natuurlijk is geld belangrijk, alles kost geld dus het is een belangrijk middel. Maar geld kun je niet eten, houdt je niet droog tijdens een regenbui en geeft ook geen liefde, vertrouwen of saamhorigheid.

 

Geld betekent voor iedereen wat anders. Zo is geld voor een manier om dingen te kopen die leuk zijn, voor een ander betekent geld veiligheid, erkenning of  biedt ze de mogelijkheid zichzelf te zijn. En zo werkt het onze ruzies, strubbelingen en de zaken waar we mee stoeien ook.

 

Mensen bekijken zaken vanuit hun eigen standpunt. Juist dat maakt het oplossen van conflicten of loskomen van je eigen cirkelredenaties zo lastig. De manier waarop mensen naar de wereld om zich heen en zichzelf kijken, is bepalend voor de conflicten die ze hebben en hoe ze die oplossen.

 

Het is belangrijk om te leren dat mensen verschillend tegen dezelfde zaken aan kijken en waarom. Waar die vandaan komen en hoe je daar het beste mee omgaat. Zodat je niet langer in rondjes praat maar snel en heel effectief de kern van de zaak pakt en oplossingen zich aandienen.

 

Wil je daar meer van weten, dan nodig ik je van harte uit voor de gratis MEND avond. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Spreek ik je de 11e?

 

Michael

 

 

Gerelateerde artikelen

3 simpele vragen om ruzie en stress te doorgronden en je doel te bereiken

Wat onhandig, die emoties

 

Ik zou het leuk vinden om vragen over of  je reactie op dit artikel van je te ontvangen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

 

 

Leave a Reply