.

Waarom alle leven één is

 

BoekrecensieSommige boeken doen iets met je. Sommige geven je nieuwe ideeën of inzichten. Sommige laten je nadenken over jezelf. Andere laten je nadenken over de wereld en weer andere leren je hoe je beter met elkaar kunt omgaan.

Sommige boeken doen dat allemaal. Sommige boeken zijn zó leuk om te lezen, zó spannend en bieden zóveel informatie dat ze je onbewust naar een hoger niveau tillen. Dat je opeens ontdekt dat je een schat in je handen hebt.

‘A short history of nearly everything’ van Bill Bryson is zo’n boek. Bill Bryson, journalist van huis uit journalist ging zich in de loop van zijn carrière meer en meer toeleggen op reisverslagen en -boeken. Zoals de boeken over Amerika en Engeland.

‘A short history of nearly everything’ is Bill Bryson’s grootste werk. Het wordt ook wel zijn grootste obsessie genoemd. In ieder geval won hij er de Aventis Prize mee. Een prijs voor de beste populair wetenschappelijke boeken.

Het boek is heel bijzonder. Het  behandelt zo’n beetje alles wat je als redelijk geïnteresseerd mens zou willen weten over ons en onze geschiedenis. Van dinosauriërs tot genetisch onderzoek, van ontdekkingsreizen op aarde tot diep in het universum. Dat is op zich al een hele prestatie.

Het boek leest lekker weg en is bijzonder onderhoudend.  Ben je eenmaal begonnen dan is het een echte uitdaging om het weg te leggen. Er is ook een audio versie van, een audio-book, mijn persoonlijke voorkeur.

Maar wel meer boeken zijn onderhoudend. Wat dit boek zo bijzonder maakt is de onderliggende boodschap. Terwijl je het leest wordt je meer en meer, en in eerste instantie onbewust, opgezogen in de ‘greater scheme of things’.  In hoe we met elkaar verbonden zijn, op spiritueel en zelfs op genetisch niveau. We zijn allen één.

‘A short history of nearly everything’ verklaart veel, misschien wel alles. Het verklaart hoe we gekomen zijn waar we zijn. Waarom we ondanks al onze verschillen in cultuur, religie en opvoeding toch in staat zijn om over die grenzen heen vriendschappen en verbonden te sluiten. Waarom we verbondenheid kunnen voelen met mensen die we helemaal niet kennen. “All life is one!”.

Een ware eye-opener in meer dan één opzicht. Je leest een spannende thriller, overpeinst religieuze en filosofische ideeën en leert hoe de relativiteitstheorie van Einstein reden is om niet langer te twijfelen aan ons aller verbondenheid. Zweverig? Geen moment! Je blijft van begin tot eind geboeid lezen.

‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ Er is ook een Nederlandse versie van het boek. Net wat gemakkelijker als je de Engelse taal wat minder beheerst omdat er relatief veel technische termen en begripppen voorkomen.

Tegelijkertijd ook een woord van waarschuwing. Als je dit boek leest loop je namelijk het bijzonder grote risico nooit meer op dezelfde, mogelijk nonchalante, manier naar het universum, de wereld en jezelf te kijken.

Ik kan niet genoeg benadrukken wat dit boek voor mij betekent. Lees en oordeel zelf, ik weet zeker dat je het volledig met me eens zult zijn!  Een ‘life changing’-boek, in één woord: briljant!


“A short history of nearly everything”
ISBN13: 97.80.55.299.7041 (engels)
ISBN13: 97.89.04.980 1670 (nederlands)

 

Hartelijke groet,

.

PS: Ik zou het leuk vinden om je reactie op dit artikel van je te horen,hieronder kun je je reactie plaatsen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar www.adacta-mediation.nl

Leave a Reply