Wat onhandig, die emoties

 

emotiesEmoties, wat een onhandige dingen zijn dat toch! We stoeien allemaal met emoties. Met die van onszelf of met die van anderen. En met wat we ermee moeten, want zeg nou zelf, ze kunnen behoorlijk in de weg zitten.

Er is iets vreemds met emoties. Bepaalde emoties vinden we helemaal niet erg en andere vinden we vreselijk. Zo zijn er emoties die we als positief ervaren en andere die we als negatief ervaren.

Er zit verschil tussen hoe we omgaan met verschillende emoties. Als iemand blij is dan doen we vrolijk mee. Maar is iemand boos of verdrietig dan voelen we ons meestal niet op ons gemak en proberen we uit alle macht ervan weg te blijven.

Onderdrukte emoties worden sterker. En als je ze onderdrukt dan worden ze sterker. Probeer je maar eens in te houden als je net ten prooi bent gevallen aan de slappe lach. Of zeg maar eens “Je moet niet zo boos doen!” tegen iemand die boos is, goede kans dat het helemaal escaleert.

Emoties komen pas tot rust als ze erkend worden. Daarvoor is het natuurlijk wel nodig dat je ze herkent. En dan dus niet negeren of bagatelliseren maar waarnemen, ervaren en voelen. Uitspreken wat je ziet of voelt kan al heel veel schelen.

Herkennen van emoties is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. Soms zijn emoties niet voor iedereen goed te herkennen. Maar het kan wel want ze manifesteren zich op allerlei fysieke manieren. Van hartkloppingen en het warm en koud tegelijk krijgen bij jezelf tot rode koontjes en zweterige handen bij de ander.

Emoties kunnen ons behoorlijk in de weg zitten. Zolang er emoties spelen is praten over de inhoud onmogelijk. Ja, het kán natuurlijk wel maar het werkt voor geen meter!

Ik wil je voorstellen aan Mariska. Mariska is een vrouw van middelbare leeftijd, getrouwd, 2 kinderen en ze heeft een leuke baan bij een administratiekantoor. Maar soms gebeuren er dingen op het werk die Mariska niet zo kan waarderen. Zaken die haar uitputten en haar energie opzuigen.

Mariska is niet geweldig in het aangeven van haar grenzen. Dat wordt al snel een emotionele boel, vindt ze van zichzelf, dus houdt ze liever haar mond. De mensen om Mariska heen gaan daarom soms bewust en soms onbewust over haar grenzen heen.

Thuisgekomen is Mariska dan ook vaak uitgeblust. “Verdorie..” denkt ze dan, “Ik had toch duidelijk laten merken dat ik die dossiers niet wilde. Zit ik hier toch weer met een tas vol zaken!”

Mariska is moe, leeg en uitgeput. Mariska kan dan alleen nog maar op de bank instorten en van een gezellige avond met manlief en kinderen is geen sprake. Moe als ze is, is ze nors, kortaf en niet alleen Mariska maar ook haar gezien en werk leiden eronder. “Kon ik dat nou maar eens anders doen!”, verzucht ze.

Natuurlijk niet zo fijn voor Mariska. En ook niet voor haar werkgever want als Mariska inderdaad die gevreesde burn-out krijgt zitten ze met de gebakken peren!

En Mariska loopt van het ene energie-dieet naar de andere retraite. Telkens zoekt ze manieren om die verdraaide emoties onder controle te krijgen want anders zal ze nooit haar grenzen kunnen aangeven. Niets werkt en na twee dagen Spa is ze alweer vreselijk gestresst en moe.

Mariska is een emotioneel mens. Ja, duh! Wie niet! Mensen zijn emotionele wezens. Dat is onder meer wat ons onderscheidt van andere diersoorten. We denken, ervaren, interpreteren en hebben emoties. Heerlijk toch? Hoe kunnen we anders onze blijdschap, ons verdriet en onze angsten en boosheid met anderen delen.

Omarm je emoties, ze weten precies wat belangrijk voor je is. Emoties zijn dus heel waardevol maar eerlijk is eerlijk, ze kunnen ons soms ook in de weg zitten. Maar ja, wat doe je eraan, je zit er nou eenmaal mee opgescheept. Gelukkig bieden ze ons juist ook mogelijkheden om met elkaar in gesprek te gaan. Want emoties spelen op als dingen echt heel belangrijk voor ons zijn.

Ben je emotioneel, dan ben je in contact met jezelf. En er is geen betere manier om wat er in je omgaat te delen met anderen, dan door het uit te spreken. Vertel wat zaken met je doen, dat verduidelijkt dingen voor de mensen om je heen. En, niet onbelangrijk, zodra je emoties uitspreekt worden ze minder heftig. Ook voor jezelf. We zeggen toch niet voor niets; “Och jee, hou op, wat moet ik lachen! Ik heb gewoon de slappe lach!”. Wat denk je, zou dat voor Mariska kunnen werken?

Leer met emoties omgaan, ze te herkennen en in te zetten als onmisbaar instrument om effectiever en soepeler te communiceren. Zodat je beter in je vel komt te zitten en moeiteloos grenzen kunt aangeven. Kies voor jezelf, voor je rust en je geluk. Kies voor Now we’re talking. Succes gegarandeerd, 100% risicovrij! klik hier om te lezen wat meedoen je oplevert.

 

Warme groet,

signature_fine

 

Gerelateerde artikelen
Test jouw communicatiestijl
Waarom ijskonijnen niet werkt bij ruzies en gedoe

 

 

Ik zou het leuk vinden om vragen over of  je reactie op dit artikel van je te ontvangen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

 

Tagged with:
 

Leave a Reply