.

Weet jij de 2 vragen om gelukkig te blijven?

 

principekwestiePrincipes zijn een groot goed. Ze zorgen voor consistentie en duidelijkheid. Mensen weten wat ze aan je hebben en je weet zelf ook waar je voor staat.

Maar zijn principes alleen maar een groot goed? Ze kunnen je ook danig in de weg zitten. Ze zorgen voor gedoe, stress en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn.

Neem nou die meneer uit Voerendaal. Die spande een rechtszaak aan tegen de gemeente omdat hij €3,40 extra moest betalen voor het ophalen van zijn vuilnis. Zijn kliko was slecht geleegd en voor de extra rit moest hij betalen.

Natuurlijk is het goed om niet met je te laten sollen. Deze man stond in zijn recht. En dus was €3,40 extra betalen gewoon fout. Dat kun je niet op je laten zitten, toch?

Je komt er niet zomaar toe om een rechtszaak aan te spannen. Dat is spannend, dat is geen woordgrap … of toch een beetje, en je weet niet van te voren of je wint. Dus moet je een onverzettelijk vertrouwen in je zaak hebben. De zogenaamde ‘het gelijk is mijn’ gedachtegoed.

Liever gelijk dan geluk. Ja, natuurlijk is het onredelijk om extra te betalen voor je niet goed geleegde kliko. Natuurlijk is het zaak om onrecht tegen te gaan. Maar tegen elke prijs? Ook als je daarmee €3,40 bespaart? Maar ja, het gaat natuurlijk dan ook om het principe.

Principes gaan over gelijk. Laten we eens stilstaan bij de kosten van het gelijk. Denk aan de maanden van brieven schrijven en weken van spanning voor de rechtszaak. Denk aan de kosten die je maakt, en je mogelijk terugkrijgt, of misschien juist helemaal niet.

Zo is het met ruzie en persoonlijke omgang ook. Soms mag je dan wel gelijk hebben, de vraag is of je niet beter af bent door te kiezen voor je geluk. Als je gelijk hebt maar daardoor verlies je je baan, je geliefde of je kind? Ben je dan gelukkig?

Ruzie gaan vaak over principiële kwesties. Weet je het principe te scheiden van de inhoud of ben je in staat je teugel-principes iets te laten vieren, dan zal de oplossing snel bereikt worden. Blijf je hangen in principes, dan wordt het heel moeilijk.

Kun je gelukkig zijn in de wetenschap dat je in principe gelijk had? Als je mensen om je heen kwijtraakt, relaties verslechteren en zelfs ruzie ontstaat of escaleert.

En stel nou eens dat je wint. Dat je niet alleen gelijk hebt maar ook nog krijgt. Ten koste van een relatie of vriendschap. Mag gelijk hebben en krijgen ten koste gaan van mensen en relaties die belangrijk voor je zijn?

Ik gebruik steeds weer 2 simpele vragen om gelukkig te blijven. Vragen die ervoor zorgen dat ik niet verzand in zaken die me veel tijd kosten en/of zelfs als ik gelijk heb, me ongelukkig maken;

1. Hoe belangrijk is gelijk krijgen op dit betreffende punt voor me?

Als het niet belangrijk genoeg is dan doe ik er niks mee, ga er niet op in en onderneem geen actie.

Als het wel belangrijk genoeg voor me is om gelijk te krijgen, dan stel ik mezelf de tweede vraag.

2. Als ik krijg wat ik wil, word ik of de mensen om me heen daar dan gelukkig van?

Als het antwoord daarom ‘Nee’ is, dan doe ik zelfs als het belangrijk voor me is om gelijk te krijgen alsnog niets. Ik weet vooraf namelijk al dat ik er toch niet gelukkig van wordt.

Er is een groot verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. En zelfs als je het hebt of krijgt is geluk daarmee niet gegarandeerd. Kies daarom steeds voor je geluk en dat van de mensen om je heen.

 

Warme groet,

Michael

 

Gerelateerde artikelen

Vijf aspecten en een solide basis om elkaar en jezelf te helpen

4 troefkaarten om ieder conflict in je voordeel te beslechten

 

Ik zou het leuk vinden om vragen over of  je reactie op dit artikel van je te ontvangen. Of deel je reactie met anderen via Facebook, LinkedIn of Twitter

(c) 2013 Michael Schulze, Ad acta mediation, alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel vrij gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of bijvoorbeeld website zolang je dat doet onder vermelding van de onderstaande tekst (inclusief werkende link):  ”Door Michael Schulze, voor het gratis eBook “Hoe versla ik een gorilla?” over het oplossen en voorkomen van conflicten, communicatie en drijfveren én gratis aanmelding voor het tweewekelijkse eZine Mindset met dit artikel ga je naar http://www.adacta-mediation.nl/ezine/

 

Tagged with:
 

Leave a Reply