.

Wet 4 van succes, geloven in de Kerstman

 

geloofNiet geloven in dingen is net zoiets als ze ontkennen. Als je, net als ik, een enorme fan bent van Terry Pratchett en zijn Schijfwereld boeken, dan weet je wat ik bedoel.

In de schijfwereld kunnen goden alleen goden zijn als er in hen wordt geloofd. Neem het geloof af, dan krimpen ze letterlijk en kunnen ze steeds minder invloed uitoefenen. Totdat uiteindelijk niemand meer in ze gelooft en ze met een ‘pufff’ uit existentie ploffen.

Allemaal onzin natuurlijk, of misschien toch niet helemaal? Waar je in gelooft en waar je aandacht aan besteed groeit, dat is een bekend gegeven dat iedereen accepteert.

Waar jij in gelooft creëert de wereld om je heen. Je persoonlijke blauwdruk heeft hier een grote vinger in de pap. Hoe je naar de wereld kijkt, en naar jezelf, is niets anders dan een visie die jij gelooft.

Voor anderen is de wereld anders, omdat ze in andere dingen geloven. Geloof is daarmee alles. En daarmee raken we de 4e wet van succes in deze reeks; de wet van geloof.

Deze natuurwet dicteert dat alles waar jij in gelooft ook gecreëerd wordt. Daarom zijn negatieve emoties zoals boosheid en angst, en de onbewuste geloofssystemen die daarmee verband houden, zo destructief.

Aan de andere kant. Als je door hebt dat je belemmerende overtuigingen datgene is wat je het meest tegenhoudt, dan is de oplossing eigenlijk eenvoudig.

Dus vertel jezelf dat je succesvol kunt zijn. Vertel het je kinderen, je collega’s en de mensen om je heen van wie je houdt. En door het te zeggen wordt het een waarheid, met een eigen geloofssysteem.

Iedereen kent tegenslag. Jij, ik en de groten der aarde. En er is één onderscheidende factor die het verschil maakt. Kijk je naar mogelijkheden dan komen er mogelijkheden. En dát onderscheid succesvolle en gelukkige mensen van ongelukkige.

Als dingen mis gaan, niet lukken of anders uitpakken dan bedoeld, spreek je van leermomenten. Niet van mislukkingen. Mensen leren nu eenmaal van hun fouten. Niet omdat ze dingen ineens goed doen. Gewoon met vallen en opstaan dus.

Als naakt en pasgeboren kind hebben we geen geloofssystemen. Geen belemmerende overtuigingen en geen negatieve en positieve ideeën over de wereld. Tijdens onze reis naar volwassenheid worden onze overtuigingen gevormd en vastgelegd in onze blauwdruk. En die blauwdruk is te herprogrammeren. Onder andere met de taal die je gebruikt.

Taal is de universele sleutel tot onze gedachten en overtuigingen. Gedachten en overtuigingen die je kunt herprogrammeren zodat ze denken wat jij wilt. Niet wat jij niet wilt.

Dus als je succesvol en gelukkig wilt zijn, of veel kadootjes onder de kerstboom ;)  dan kun je maar beter geloven dat die droom uitkomt!

Heerlijke feestdagen en een geweldig, gezond en gelukkig 2015.

Ik geloof erin!

Michael

 

PS: Afgelopen vrijdag gaf ik het webinar ‘Presenteren, overtuigen en verkopen’. Over het krokodillenbrein en taal die je gebruikt om de aandacht van de krokodil vast te houden. Klik hier om de replay van dat webinar te bekijken.

 

PPS: Wil je ook weten hoe taal en communicatie in combinatie met je blauwdruk voor en tegelijkertijd ook tegen je werken, kijk dan hier of het programma Now we’re talking geschikt is voor jou. In het webinar deed ik een bijzonder aanbod, geldig tot 31 december van dit jaar.

 

 

Leave a Reply